Rólunk

A Pelyhe és Társa Kft. 1991 január 30.-án alakult Budapesten kulturális, művészeti kereskedelmi és szolgáltató tevékenységekre. Mivel a cég színházi szakemberek által lett alapítva, tevékenységi köre leginkább a színházak illetve kulturális intézmények működésének illetve működtetésének irányába orientálódott. Az eltelt évek folyamán az ország egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító, meghatározó színház- és színpadtechnikai eszközöket, berendezéseket illetve kiegészítőket forgalmazó cégévé fejlődött. Tíz főállású alkalmazottjával, szerződéses alkalmazottjaival illetve együttműködő cégeivel a tervezéstől a kivitelezésig, a szakértői tevékenységtől a szervizhálózat üzemeltetéséig szinte az egész ország területén jelen van partnereinek teljes megelégedésére. Tevékenységével kivívta ismert, nagy világcégek (Clay Paky, ADB, Lee Filters, ETC Transtechnik,, Spotlight, General Electric, Osram, DTS, Austrian Truss Construction, LOOK Solution, ZERO88,stb…) elismerését, aminek bizonyságául a Pelyhe és Társa Kft-t magyarországi kizárólagos képviselőjüknek választották.

Színházi múltunk miatt, szívesen veszünk részt különböző produkciók megvalósításában, a színházakban eddig még nem alkalmazott lehetőségek kipróbálásában, új, azelőtt még nem használt technikák elterjesztésében. Figyelemmel kísérjük a látványtechnikai eszközök fejlődését, a világban megjelenő újdonságokat.  A cég élen jár az intelligens lámpák színházi elterjesztésében, a bennük rejlő lehetőségek megismertetésében, és segítséget nyújt használatuk elsajátításában. Nevünkhöz fűződik az ország első komolyabb intelligens rendszerének telepítése a Madách Színházba. A tíz ével ezelőtt telepített rendszer a Clay Paky cég fényvetőiből épült fel, és bár az óta felújították a színházat, a fényvetők még mindig a hatásvilágítás fontos részét képezik a felhasználók legnagyobb megelégedésére.

Közreműködtünk az ország első csak robotlámpákkal világított előadásának a létrehozásában. Az Experidance táncegyüttes által Szolnokon bemutatott Ezeregyév című produkció Román Sándor rendezésével, olyan új lehetőségeket keresett, amivel a tánc látványosságát még tovább lehet fokozni, valamint új, eddig még nem látott különleges látványélményt tud nyújtani. A produkció olyan jól sikerült, hogy immár 3 éve folyamatosan teltházzal mutatják be. Az előadás létrejöttét a lámpapark összeállításával, beüzemelésével, az első vezérlő program elkészítésével, és rengeteg szakmai jó tanáccsal segítettük. Az ott felmutatott eredményeink bizonyították az intelligens lámpák színházi létjogosultságát, és alkalmazási lehetőségeinek sokoldalúságát. Ezen eredményeink is segítettek minket oda, hogy jelentős szerepet vállalhattunk az új Nemzeti Színház világszínvonalú világítástechnikájának a létrehozásában. Az oda telepített több mint 100 db Clay Paky intelligens lámpa adja a színház világítási rendszerének gerincét, háttérbe szorítva a hagyományos statikus világítási rendszert.

Ötletekkel, sok esetben az ötletek megvalósításával járulunk hozzá új előadások elektromos díszlet és kellék elemeinek elkészüléséhez. Kiváló példa a Madách-ban az Operaház Fantomja című előadáshoz készített 4db speciális mécses tálca, amiken 200 db műláng működik, vagy a Nemzetiben a Holdbéli Csónakos háttér függönye ahol 3000 LED világít, vagy az egyik utolsó ilyen jellegű munkánk, a Székesfehérvári Vörösmarty Színház Chicago előadásának LED-es börtönrácsa, ami 72 áramkörre bontva 2800 LED-el készült.

A Pelyhe és Társa Kft. készséggel áll rendelkezésére minden, a tevékenységi körünkbe tartozó termék, információ és szolgáltatás ügyében érdeklődő színházi és nem színházi felhasználónak. A telephelyünkön található bemutató termünkben sok általunk forgalmazott eszköz megtekinthető, kipróbálható. Műhelyünkben nagytapasztalatú szervizmérnök várja a legkülönbözőbb látványtechnikai elképzeléssel hozzánk forduló díszlet és látványtervezőket. Ismerve a színházak és művelődési intézmények szűkös lehetőségeit, az esetlegesen meghibásodott berendezéseinek javítását lehetőség szerint azonnali határidővel vállaljuk, így is igyekszünk csökkenteni a műszaki hiba miatt kiesett gépek okozta problémákat.

A legalapvetőbb világítási felszerelésektől és kiegészítőktől a legkomplexebb nagyszínházi rendszerekig, a tervezéstől a rendszerüzem betanításán át a napi üzemhez szükséges anyagokig és eszközökig minden megtalálható cégünknél.

Kollégáink szaktanácsadással, véleményezéssel, megbeszélés alapján helyszíni bemutatással segítik elő döntéseit, hogy a jók közül a legjobbat tudja kiválasztani.