A Claypaky mozgólámpái magasabb szintre emelik a professzionális produkciókat az NTPA Művészeti iskola kollégiumi csoportjának színpadán Jacob Kaplan világítástervezői karrierje korai szakaszában értékes leckét kapott az élettől: Soha nem árt megkérdezni.
A Fusion Academy Plano Texas, középiskolás diákja egyben az NTPA (North Texas Performing Arts) Collegiate Pursuits világítástervezője is. Az NTPA az ország legnagyobb ifjúsági színházi szervezete. Ez a társulat 2022 őszén indult, azzal a céllal, hogy minőségi előadóművészeten keresztül hidat képezzen oktatva és szórakoztatva az egyetemi és a professzionális színházi világhoz.
A Collegiate Pursuits a Tony-díjas „Valami rohadt!” című zenés előadásra készült, ami William Shakespeare karakterét, mint kora rocksztárját mutatja be vígjátéki formában. Kaplan elgondolkodott rajta, hogyan tudná a legjobban kiemelni a karakter jellemét a világítási eszközök segítségével. A színpad lámpa parkja erre önmagában kevésnek bizonyult. Az elképzeléseinek megvalósításához komolyabb eszközökre lett volna szüksége. Dallas környékén számos világítástechnikával foglalkozó cég van, ezért Kaplan gondolt egy merészet, és körkérdést intézett az elérhető számára ígéretes cégek felé, köztük a Claypaky amerikai partnerének, amely csak néhány háztömbnyire van a North Texas Performing Arts épületétől
„Arra számítottam, hogy nemet mondanak, vagy egyáltalán nem kapok választ a kérdésemre, kérésemre” – emlékszik vissza Kaplan. „De ehelyett a Claypaky területi képviselőjétől pozitív válassz érkezett. Érdeklődött, milyen elképzeléseim vannak, és azt milyen lámpákkal szeretném megvalósítani! Sokat beszélgettünk az elképzeléseimről, és a meg valósításhoz szükséges lámpákkal szembeni igényeimről. A találkozó után, amin a képviselet vezetői látták lelkesedésemet, és több flight case érkezett, bennük a bemutatóhoz szükséges lámpákkal. Az elszántság és határozottság meghozta a szükséges eredményt. Ennek köszönhetően Kaplan a Collegiate Pursuits harmadik előadását hozta létre Claypaky termékeket használva.
„Nincs sok felszerelésünk a színházban, így a Claypaky támogatása lehetővé tette számunkra, hogy a magasabb szintre emeljük műsorainkat, és valóban professzionális környezetben dolgozhassunk” – mondja Kaplan. „Kísérletezhettem a Claypaky demókészletének termékeivel és új technológiáival, felfedezhettem a különböző világítási stílusokat, kipróbálhatom és megvalósíthatom az ötleteimet, ezáltal magasabb színvonalon hozhatom létre műsorokat. Ez egy nagyszerű tanulási lehetőség, élmény, amiért nagyon szerencsésnek érzem magam.”
Bethany Bourland, az NTPA Collegiate Pursuits művészeti igazgatója kérdésünkre elmondta, „A Claypaky fényvetői jelentősen javították produkcióink minőségét, a világítási tár lehetőségeit, és a csapat kreatív képességeit a csúcsra emelték. Az eszközök teljesen megváltoztatták műsoraink dinamikáját. A közönség is visszajelzése igazolta a világítási stílus változásának előnyét, ami miatt a produkcióink gyönyörűből egészen látványosakká váltak!”
Kameron Knott, az NTPA Collegiate Pursuits programigazgatója megjegyezte, hogy „akár egyetlen mozgó lámpa használata is sokat adhat a produkcióhoz – azonnali látványérték javulást eredményez, teljesen másképp néz ki a műsor. “A Claypaky eszközök segítségével olyan új elképzeléseket tudunk bizonyítani, amik régóta gondot okoztak, tételesen azt, hogy milyen lehet és milyennek kell lennie egy igényes műsornak: Emelik a produkció értékét. Az intelligens lámpák hozzásegítenek ahhoz, hogy a tervezőcsapat kreativitása, professzionalizmusa növekedhessen, az előadók pedig hozzászokjanak a professzionális eszközökkel végzett munkához.”
A „Valami rohadt!” előadásban Kaplan egy hátsó emelvényre helyezte a Claypaky Tambora Batten LED csíkokat, a Shakespeare-t játszó szereplő mögé, aki rock-stílusban adta elő szonettjeit. Eközben „a fényvetők segítettek átalakítani a színpadot egy modern koncerttérré, vörös, fehér és kék színekkel erősítették a színpad megjelenését a „Les Miserables”-stílusában” – magyarázza Kaplan. A Claypaky HY B-EYE K15 derítőkre bíztam a front és kulcsfényeket, és „néhány mókás effektust” is hozzájárult a különleges hatások létrehozásában a Led-bar-ok támogatásával. Ezeken felül az Axcor Wash 300-ok tipikusan derítési funkciót töltöttek be, de néhány esetben fontosabb kiemelést is rájuk lehetett bízni.
A Claypaky termékek használatával történő első sikeres produkció után Kaplan lehetőséget kapott arra, hogy továbbra is használhassa és még bővíthesse is a használható keretet. A Collegiate Pursuits második évadának indítására a „Peter Pan” történet előzményével a „Peter és a Csillagfogók” című szintén Tony-díjas előadás bemutatásával készültek. Ezt a produkciót körszínpadon a színház egyik stúdió színpadán mutatták be.„Ez volt az első körbeülhető produkciónk egy gyönyörű helyen, ahol korlátozottak voltak a világítási lehetőségek a játéktér kialakítása miatt” – jegyzi meg Kaplan. „A Claypaky Axcor Wash 300s és az Axcor Profile 400s teljesen megváltoztatta a tér megvilágításának lehetősségeit. Nagyfokú variálhatóságot, szabadkezet adott nekünk abban, mit és hogyan tudunk megvilágítani, úgy, hogy számos esetben speciális effektet is hozzáadtunk. Egy különleges, magával ragadó környezetet sikerült felépíteni.” Fellelkesülve mesélte, hogy a profilok gobóival megalkotott „felhők” egy kis kék színnel megfestve, elmosva olyan jól sikerült, hogy az előadás végén a közönségből többen megkérdezzék, hogy vetítőket használtunk-e a hatás kialakításában.
A cikk írása idején Kaplan Claypaky eszközök használatával készül Stephen Sondheim ikonikus, Tony-díjas musicaljének, a „Company”-nak a bemuttatására. Ehhez „Arolla Profile MP-ket fogunk használni, amit a Group 1440/Claypaky US biztosított számunkra. Nagyon örülök az új lámpák által biztosított funkciók széles tárházának, valamint a különböző ábráknak és animációknak” – mondja Kaplan. „Továbbra is gondolkodhatok az Axcor Profile 400-as és Tambora led bar lámpákban is, amelyek színt és textúrát adnak a festői boltíves tér statikus építészeti világításának.”
A sikeres világítási munkák eredményeként Kaplan következő darabja, május végén az „Urinetown”, a Broadway slágeres szatirikus zenés vígjátéka lesz. Ehhez Claypaky Tambora Battens-eket és Mini-B mozgó lámpákat választott világítási tervében.
„Hihetetlen lehetőség volt számomra és a színészek számára, hogy megismerhessük ezeket az eszközöket” – mondja Jacob. „Hamarosan külföldön fogok főiskolára járni, de azok a szerencsés hallgatók, akik utánam jönnek a Collegiate Pursuits-ban és használhatják a Claypaky eszközöket, olyan tapasztalatokra tehetnek szert, amelyeket sehol máshol nem kaphatnának meg.”
Bethany Bourland az NTPA Collegiate Pursuits szervezet tagjaként a „Valami rohadt!” előadás igazgatójaként, a „Peter és a csillagfogók” igazgatóhelyettese és a „Társulat” társigazgatójaként vett részt. Kameron Knott a „Valami rohadt!” rendezőasszisztenseként és koreográfusaként tevékenykedett. A „Péter és a csillagfogók” rendezője, valamint a „Társulat” társrendezője és koreográfusa volt. A szervezet céljaival és ars-poétikájával kapcsolatban kifejtették:
„Küldetésünk, hogy diákjaink minél közelebbről megismerhessék azt a környezetet és lehetőségeket, amelyek a nem is távoli jövőben az életben és a szakmában várnak rájuk.”
„Amikor Jacob megkeresett minket, izgatottan hallgattuk az ötleteit” – mondja Julie Smith, a Group 1440/Claypaky US ügyvezető igazgatója. „Szeretnénk segíteni ezeknek a tehetséges fiatal művészeknek a kinevelésében, biztosítva számukra a korszerű technológiát és eszközöket, hogy elképzeléseiket megvalósíthassák. Ez egy nagyszerű partnerség a helyi színházzal, amely fórumot biztosít számukra kreativitásuk és technikai készségeik fejlesztéséhez. Ha a diákokat és a helyi közösségeket ilyen módon támogatják, az iparunk jövője szempontjából előnyös.”